Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismerd el, de ne nyalizz - népszerűségi tippek

2012.06.26

 

Ismerd el, de ne nyalizz - népszerűségi tippek


A lélekbúvárok véleménye mindenesetre eltér ettől: a nyíltan kifejezett pozitív visszajelzés elengedhetetlen társas kapcsolatainkban, a dicséret tehát éppoly fontos, mint a megfontolt, megfelelő alapokkal bíró kritika. Sőt: a dicséret mondhatni a kritika része, hiszen csak a romantikus regényekben létezik ördögien rossz vagy angyalian jó.

Oké, Vámos Miklós ide vagy oda, elismerő nyilatkozatokra tehát szükség van a mindennapi élet mezején, de vajon létezik-e attól idegesítőbb dolog, mint amikor valaki - mondjuk ki kertelés nélkül - csontig nyal? Csontig nyal: nyalizik, hízeleg, popsit töröl a nyelvével, feneket fényesít, kevésbé allegorikusan fogalmazva: hiteltelen módon, talmi közhelyekkel él vissza az ember eredendő hiúságával, hogy elérje saját kis alantas célját.

 

hizelkedes_tk3s_6308674_0977.jpg

A jogos, őszinte dicséret és a hátsó szándék által vezérelt nyalizás közötti különbséget zongorázni lehetne. Az előbbi építő hatással van a kapcsolatokra, nem utolsósorban pedig és az adó és a fogadó fél számára is hasznos, míg az utóbbi a gerinctelenség pofonegyszerű és szánalmas megnyilvánulása. Nézzük tehát a legfontosabb szabályokat, ha egészséges emberi kapcsolatokat akarunk magad körül, aminek az alkalmasinti pozitív visszajelzés is szerves része:

1. Légy konkrét.

 

A felületes, alaptalan dicséret nem hagy igazán mély nyomot. Ne csak azt mondd: "csinos vagy", hanem fejtsd ki, mi tetszik barátnőd aznapi megjelenésében: "ez a kék felső remekül kiemeli a szemed színét" - mindjárt értékes visszajelzést adtál, és egy beszélgetés is elindult.

2. Őszinte véleményen alapuljon a dicséreted.

Ha van egy srác, aki régóta tetszik, és ezt szeretnéd közvetett módon a tudomására hozni, a legjobb, ha elismerően nyilatkozol valamely tulajdonságáról, képességéről vagy cselekedetéről. Például: "Tetszik, ahogy vezetsz; határozott, de türelmes vagy és nem lehet kihozni a sodrodból". Egy ilyen elismerés persze csak akkor hiteles, ha a srác nem emlegeti a szabálytalanul előző teherautó sofőrjének édesanyját emelt hangon minden ötödik percben, hanem valóban megfontoltan kezeli a kormányt.

3. Soha ne dicsérj szembe valakit, majd kérj tőle szívességet.


Az ilyesfajta viselkedés hiteltelenné teszi az elismerésed, mintha véges-végig hátsó szándékaid vezéreltek volna. A "te-egy-igazi-matekzseni-vagy-megcsinálnád-a-házimat" tehát rossz kombó.

4. Ne vidd túlzásba a dolgot, mindig maradj a realitás talaján.

A terjengős, túlzásokból építkező dicséret ellenszenvessé tesz, a finom, reális elismerés pedig őszinte emberré, aki figyel mások értékes tulajdonságaira és ezt képes is őszintén megosztani velük.

5. Kerüld az egyértelműt.

Ne olyan dolgot emelj ki, amit mindenki tud már: ha a pasi  régebben az NB1-ben futbalozott és rúgott pár szép gólt, ne a száz éves eredményekhez gratulálj, hanem figyeld jelenlegi, kevesebb reflektorfényt kapó sportteljesítményét. Értékelni fogja a figyelmet!

6. Ne csak szemtől szembe dicsérj.

Nyugodtan dicsérj meg embereket a hátuk mögött is. Ha valaki jó fej volt veled, netán megdöbbentett különleges képességeivel, ne szégyelld megosztani ezt mással. Ugye neked is jól esne hasonló elismerés?

7. Kerüld a negatív állításokat.

"Amikor megismertelek, azt hittem, állati önző vagy, de aztán rájöttem, mennyire segítőkész tudsz lenni, ha akarsz" - oké, lehet őszintének lenni, de amikor elismered egy barátnő értékeit, talán nem a legsötétebb múlttal kell kezdeni. Az ilyesfajta beszélgetések maradjanak a pohár bor melletti tábortűz utáni nagy összeölelkezésre, szigorúan négyszemközt, hiszen másra nem tartozik a bizalmas infó.

A dicséret - tehát nem a korábban elemzett hízelkedés - persze nem helyettesíti a hosszú, őszinte beszélgetéseket a számodra igazán fontos emberekkel, amelynek során mindkét fél elmondhatja, ami a szívét nyomja. Az elismerő szavak nem pótolják a kritikát sem, ami persze lehet pozitív és negatív egyaránt, a lényeg, hogy reális, átgondolt alapokon nyugszik. A pozitív visszajelzés viszont néha csodát tesz: szárnyakat ad a másik embernek, jobb baráttá, figyelmesebb szeretővé, gondosabb szülővé teszi őket. Ne fukarkodj hát a dicsérettel, hiszen ugye neked is jól esnek a bókok és az elismerések néhanapján?  

 

hizelkedes2tk3s_10179536_167.jpg

~Dóri
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

.........

(vv, 2012.07.09 13:33)

Még mindig jó az oldal!Ezt se felejtsétek el:flowers.eoldal.hu!

Sziasztok!

 

 


Utolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Online: 1
Összes: 203440
Hónap: 807
Nap: 18